BIOGRAFIJA DUNJA MAHORČIĆ

Dunja Mahorčić je rođena u Beogradu, 1983.godine. Uporedo je završila osnovnu školu Nikola Tesla u Rakovici, kao đak generacije, kao i osnovnu baletsku školu Lujo Davičo. Nakon završenog osnovnog obrazovanja, znala je da je klasičan balet njena ljubav i da želi da nastavi dalje školovanje u toj oblasti, te upisuje i srednju baletsku školu, takođe u okviru sistema državne baletske škole Lujo Davičo. Kroz svoje školovanje, sarađivala je sa najboljim našim pedagozima, ali i pedagozima iz inostranstva.

Nakon diplomiranja u srednjoj baletskoj školi, upisuje studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na smeru za pedagogiju, a istovremeno započinje igračku karijeru u ansamblu baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Nakon jedne sezone provedene u pozorištu, dobija poziv i počinje sa radom u baletskoj školi Lujo Davičo, gde će tokom narednih 10 godina, steći ogromno iskustvo u pedagoškom radu sa decom svih uzrasta, od pripremne nastave, preko osnovne baletske škole, do rada sa učenicima u srednjoj baletskoj školi, na odseku za narodnu igru.

Kao veoma ambiciozna mlada osoba, sa već bogatim iskustvom u radu sa decom, u novembru 2008. godine osniva svoj baletski studio, koji naziva Maga Magazinović, po našoj čuvenoj baletskoj umetnici, koja je prva donela savremeni pokret u našu zemlju, bila pionir u borbi za prava žena, prva žena koja je završila fakultet u Srbiji, filozof, prva novinarka, prva koja je otvorila studio za ples i gimnastiku,  i kao takva bila, veliki uzor za rad i delo Dunje Mahorčić. Nakon dve godine paralelnog rada, Dunja napušta državnu baletsku školu i nastavlja rad u svom studiju, koji danas zapošljava jos 3 pedagoga i brojne stručne saradnike.

U periodu od 2005. do 2010. godine, na poziv rediteljke Ivane Vujić, radila je na preko 10 pozorišnih projekata, kao koreograf i igrač, za skoro sva značajnija pozorišta u zemlji, od kojih izdvajamo:

  • Tri sestre, BITEF teatar, 2010.
  • Alisa u zemlji čuda, pozorište Duško Radović, 2007.
  • Pogled sa Kalemegdana, BELEF, 2007.
  • Frida Kalo, pozorište Madlenianum, 2006.
  • Antigona, BELEF, 2006.
  • Kralj i neposlušne princeze, Pozorište lutaka Pinokio, 2005.
  • Spletka i ljubav, BELEF, 2005.
  • Projekat sa decom sa posebnim potrebama/autizmom, Tako je, ako Vam se tako čini, Malo pozorište Duško Radović, 2005.

 

Dunja Mahorčić je osnivač i idejni tvorac dva Festivala, jedan je Dečji baletski festival u Užicu, koji je osnovan 2016.godine, a drugi je Međunarodni festival umetničke igre za decu, koji se održava od 2018.godine u Beogradu.

Član je Udruženja baletskih umetnika Srbije, a od 2011.godine ima status slobodnog umetnika.

Učestvovala je na Eurosongu kao igrač, bila solista KUD-a Frula za potrebe letnje turneje u Francuskoj 2008.godine., igrala na mnogim muzičkim i baletskim manifestacijama, član mnogobrojnih žirija na međunarodnim i domaćim talmičenjima u umetničkoj igri, kao i na festivalima.

Istinski je zaljubljenik u baletsku umetnost, kao i umetnost uopšte.

Obožava decu i rad sa decom, majka je jedne devojčice.